Javno predavanje Damira Imamovića na Nastavničkom fakultetu - "Zašto je sevdah tako sexy?!"

Nastavnički fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru ima čast ugostiti  predavača, respektabilnog bosanskohercegovačkog umjetnika, jednog od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjeka koji je u tradicionalnu muziku BiH unio jedan novi umjetnički duh stvorivši posve novi talas interesovanja za sevdah, kao inovativnog viđenja ove forme – Damira Imamovića. Nazivali su ga 'revolucionarem sevdaha' (sevdalinkas.com), pa čak i 'kraljem sevdaha' (The Huffington post); osim muzičkim izrazom, našoj kulturi doprinio je i kao autor ozbiljnih i veoma zrelih znanstvenih publikacija vezanih za sevdah.

SevdahLab Damirov je obrazovni projekt započet 2010. godine., putujući "laboratorij sevdaha”posvećen povijesti i estetici ovoga žanra, gdje u formi interaktivnih predavanja i radionica Damir Imamović objedinjuje istraživačku i glazbeničku stranu svojega djelovanja.

Sevdalijska tradicija obuhvaća mnoštvo tradicionalnih izričaja okupljenih oko pojmova "sevdah” i "sevdalinka”. Oduvijek je prati izvanredna popularnost koja je često sakrivala njenu usmjerenost na revitalizaciju tradicionalnih formi, ali i inovativnost. U okviru SevdahLaba Damir Imamović slijedi genealogiju žanra dolazeći do novih i iznenađujućih rezultata. Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja, SevdahLab često postaje kreativna radionica povezivanja mnoštva teorijskih (socioloških, muzikoloških, književnoteorijskih), ali i praktičnih (muzičkih i drugih) uvida.

 

Damir će održati predavanje 23.aprila na Nastavničkom fakultetu u učionici 206.  u 11 sati  na temu:

„Zašto je sevdah tako seksi?!"

 

Nudeći najprije studentima i studenticama, ljubiteljima sevdaha i široj javnosti u najkraćemu sljedeće: „Aktuelnost sevdalinke kao izuzetno važnog dijela muzičko-poetske tradicije BiH uvijek se iznova dokazuje. Kroz vijekove se mijenjao cjelokupan žanr sevdalinke, njene teme, izvođači, ali i publika. Iz današnje perspektive postoje pokušaji da se sevdah svede na samo jednu tematsku odrednicu, ali on pokazuje vitalnost i sposobnost da postane relevantan i za savremena društvena pitanja. Pitanje seksualnosti svakako je u centru svakodnevnih rasprava o sevdahu. Ono čak često postaje i osnovnim razlogom 'seksipila' cjelokupnog žanra. Ovo predavanje predstaviće historijski razvoj ove teme i njen značaj u kreiranju identiteta sevdaha kao muzičkog žanra." (Imamović, D.)

 

Ovaj događaj prestavlja dio ciklusa javnih predavanja organizovanih u ljetnom semestru akademske 2018./19. na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić" u sklopu Odsjeka psihologija i sociologija u Mostaru koje je organizirala i uredila doc.dr. Merima Jašarević Beganović, pak koja kroz sve cikluse predavanja moderira diskisije.

 

 

Svi zainteresirani su dobrodošli/le!

Slika 3.pdf

Slika 3.pdf (70 KB)
DELETE DETAILS

Slika 2.pdf

Slika 2.pdf (164 KB)
DELETE DETAILS

Slika 1.pdf

Slika 1.pdf (121 KB)
DELETE DETAILS